SGHS > Välineiden historiaa

Välineiden historiaa

 
LISÄTIETOA
» Mailojen historiaa
» Pallojen historiaa

Golfvälineiden kehitys on tapahtunut hyppäyksittäin. Aina kun pallot ovat ottaneet uuden kehitysaskeleen on alkanut kiihkeä kehitystyö myös mailoilla. Tämä johtui erityisesti siitä, että pallojen kehitys oli koko ajan kohti palloa, joka kestää paremmin lyöntiä. Siispä myös mailoista tehtiin paremmin lyöntiä kestäviä.

Siirtyminen feather-pallosta guttapalloon toi pallojen mukana myös uudenlaiset mailat, erityisesti lisää rautamailoja ja jäykemmät varret. Samoin siirtyminen guttapallosta nykyaikaiseen palloon vuosisadan vaihteen paikkeilla merkitsi mittavaa kehitystyötä. Tässä vaiheessa kehitettiin oma maila jokaiselle eteen tulevalle lyönnille.

Jossain välissä kekseliäisyys meni niin pitkälle, että jouduttiin ottamaan säännöt avuksi liian kiivaan kehityksen jarruttamiseksi. Jotenkin tuntuu, että nykyään ollaan jälleen samassa tilanteessa, uusilla säännöillä joudutaan jarruttamaan liian kiivaaksi mennyttä kehitystyötä. Näin siitä huolimatta, että nykyään kehitystyö on keskittynyt ennen kaikkea uusien materiaalin kehittämiseen, mailojen ja pallojen perusratkaisut on keksitty jo lähes sata vuotta sitten.

Tyypillinen gutta-kauden mailasetti noin 1895-1900. Puut ylhäältä draiveri, brassie, spoon. Raudat ylhäältä cleek, mid-iron, mashie, lofting iron, niblick ja putteri. Puut näkyvät olevan scare neck liitoksella ja raudat smooth face-pintaisia eli sileä lyöntipinta.

Kuva kirjasta Furjanick: Golf Collectibles.


 

© Suomen Golfhistoriallinen Seura