SGHS > Keräilyn perusteet

Golfkeräily on monien mahdollisuuksien harrastus

 

Keräily on saattanut monessa maassa golfin historian ystävät yhteen. Keräily oli myös yksi suurimmista syistä siihen, että maailman ensimmäinen golfhistoriallinen seura perustettiin, eli Amerikassa toimiva Golf Collectors Society (GCS on perustettu 1970), jonka jäsenmäärä on yli 1400 (www.golfcollectors.com). Britanniassa toimii seura British Golf Collectors Society (BGCS on perustettu 1987), tässä seurassa jäseniä on yli 600.

Golfin historia ja siihen liittyvä keräily on hyvin laaja käsite ja sitä voi harjoittaa hyvin monella tavalla. Alla suosituimpia keräilyn kohteita.

Välineet

Tämä on ehkä kaikista suosituin ja laajin keräilyn kohde, se sisältää kaikki golfin harjoittamisessa käytetyt välineet (mailat, pallot (vanhat, uudet, logopallot, jne.), bägit, teet (vanhat, uudet logoteet, jne.), vaatteet, merkkausnastat jne.)

Kirjat

Lähes yhtä suosittu keräilynkohde, jonka harrastajia varmasti kaikki omalla tavalla olemme. Useimmat keräilijät keskittyvät johonkin tiettyyn aihepiiriin tai aikaan. Esimerkkejä näistä voisi olla golfarkkitehtuuri, opetuskirjat, golfhistoriikit, ensi painokset, sääntökirjat, kirjat jostain tietystä maasta tai kentästä, golfaiheiset dekkarikirjat, jne.

Taide

Erityisesti kansainvälisesti suosiossa oleva keräilyn kohde on golftaide, se sisältää lähinnä golfiin liittyvien maalausten, grafiikan ja patsaiden keräilyä. Lisäksi tähän aihepiiriin voitaisiin liittää myös esim. lyijylasi ja golfaiheiset Ex-librikset.

Keramiikka, hopea, lasi ja palkinnot

Suosittu keräilyn kohden etenkin Englannissa on golfaiheiset keraamiset tai hopeiset koriste ja käyttöesineet. Myös erilaiset palkinnot ovat keräilykohteena.

Postimerkit, setelit, tuloskortit, postikortit, puhelinkortit, jne.

Kasvava keräilykohde, joka myös suomessa on saavuttanut suosiota, ovat golfaiheisten postimerkit. Myös Suomen Posti on julkaisut muutaman golfaiheisen merkin. Tuloskortit ovat myös monen keräilijän mieleen. Ei varmasti ole poikkeavaa, että pelaaja säästä tuloskortit vieraskentiltä muistona pelistä, suurimmat tuloskorttikokoelmat käsittävät kymmeniä tuhansia erilaisia tuloskortteja eri aikakausilta ja eri kentiltä. Samaan kategoriaan voidaan lukea myös setelit, postikortit, puhelinkortit ja mitalit.

Henkilöt ja allekirjoitukset

Moni keräilijää keskittyy tiettyyn henkilöön ja kerää kaikkea henkilöön liittyvää, esim. Amerikassa on suosittua keräillä huippupelaajien nimikirjoituksia (esim. hanskoissa, palloissa, tuloskorteissa, tms.)

Muut

Kuten varmasti olet jo päätellyt, kaikkea golfiin liittyvää voi keräillä ja lähes aina maailmasta löytyy joku samasta aihealueesta kiinnostunut. Lopuksi voitaisiin vielä mainita seuraavat keräilyn kohteet: pelit/leikkikalut, lehdet, kentän hoitovälineet, kirjeet ja kirjepaperi, erilaiset etiketit (esim. tupakka, olut, jne.), valokuvat, kilpailuohjelmat, julisteet, laulut / levyt, tiettyyn kilpailuun liittyvät esineet (Ryder Cup, Masters, Openit), jne.

Keräillä voi siis lähes mitä tahansa, aina ilmaiseksi jaettavista tuloskorteista satoja tuhansia maksaviin antiikkisiin harvinaisuuksiin. Keräillä voi myös monella eri tavalla, esim. keskittymällä kärsivällisesti kapeampaan alueeseen tai periaatteella vähän sitä ja tätä

Mikäli olet kiinnostunut juuri golfiin liittyvästä keräilystä, ota mielellään yhteyttä. allekirjoittaneeseen. Kuulemme mielellämme jäsenistön kommentteja mihin suuntaan keräilytoimintaa tulisi kehittää.


 

© Suomen Golfhistoriallinen Seura