SGHS > Pelin historiaa > Historiallinen aikajana

Historiallinen aikajana

 
LISÄTIETOA
» Vuodet 1450-1850

Olen kerännyt eri lähteistä joukon golfin kannalta merkittäviä ja osin myöskin vähemmän merkittäviä tapahtumia ja sijoittanut ne aikajanalle. Toivon sen antavan jotain perspektiiviä siihen, mitkä asiat ovat vaikuttaneet tai ovat saattaneet vaikuttaa toisiinsa. Tiedot ovat yhdestä tai useasta lähteestä. Monien vuosilukujen kohdalla eri lähteissä on ristiriitaisuuksia. Parhaani mukaan olen pyrkinyt tietoja varmistamaan mutta täyttä varmuutta vuosilukujen oikeellisuudesta en voi taata. Viihtykää silti näiden, osin mielenkiintoisten yksityiskohtien kanssa.

1457
Ensimmäinen kirjallinen viittaus golfiin. Skotlannin parlamentti kielsi golfin, koska se häiritsi jousiammunnan harjoittelua.

1502
Päätös kumottiin ja golfin pelaamisesta tuli jälleen laillista Skotlannissa.

1503
Kuningas James IV ostaa golfmailat eräältä jousentekijältä Perthissä.

1552
Arkkipiispa Hamilton luovutti St. Andrewsin linksin kansalaisten rajoittamattomaan käyttöön jalkapalloon, golfiin ja muihin peleihin.

n. 1600
Höyhenpallo syrjäyttää aikaisemmin käytössä olleen puupallon. Tästä eri lähteissä on ristiriitaista tietoa, aikaisimmat 1400 ja myöhäisimmät 1620.

Maailman vanhimmat säilyneet mailat, Troonin mailat, uskotaan olevan suunnilleen 1600-luvulta ellei jopa 1500-luvulta. Mailat omistaa Troon Golf Club ja niitä säilytetään ST. Andrews Golf Museumissa. Settiin kuuluu kuusi puumailaa ja kaksi rautamailaa. Vuonna 1999 Troonin klubi jäsenäänestyksessä kieltäytyi myymästä mailoja neljällä miljoonalla dollarilla amerikkalaiselle keräilijälle.

1603
Skotlannin ja Englannin kruunut yhdistyvät kun Stuartit ottavat haltuunsa myös Englannin kruunun. Skotlannin kuninkaasta, James VI:sta tulee myös Englannin kuningas James I. Näin peli leviää rajan yli etelään. Kuningas teki alamaisilleen tiettäväksi, että heillä on oikeus pelata golfia sunnuntaisin kunhan ensin huolehtivat kirkossa käynnistä.

James VI nimittää jousentekijä William Maynen Edinburghista kuninkaalliseksi mailantekijäksi loppuelämäkseen.

1618
Yksinoikeus valmistaa ja myydä golfpalloja myönnettiin James Melvillille. Hinnaksi määrättiin neljä shillinkiä ja se jaettiin tasan Melvillen ja kruunun kesken. Melville teetti itse asiassa pallot ystävällään William Berwickillä.

1642
Aberdeenin kaupunki myöntää John Dicksonille lisenssin valmistaa golfpalloja kaupungissa.

n. 1650
Gourlayn perhe Leithistä ja Musselburghista valmistaa parhaat pallot ja on muodikasta pelata Gourlay-pallolla.

1661
Yorkin herttua, myöhemmin kuningas James II, pelasi yhdessä suutari George Pattersonin kanssa ensimmäisen kansainvälisen ottelun voittaen kaksi englantilaista aatelismiestä. Myös vuosi 1682 mainitaan tämän tapahtuman kohdalla. Pattersonin kerrotaan rakennuttaneen talon Edinburghiin voittamillaan rahoilla.

1729
Ensimmäinen maininta golfista uudella mantereella. New Yorkin kuvernöörin, William Burnettin jäämistöön on merkitty yhdeksän golfmailaa ja seitsemän tusinaa palloja.

1744
Ensimmäinen golfklubi, Gentleman Golfers of Leith, perustetaan Leithissä ja se järjestää ensimmäisen avoimen kilpailun. Voittaja on paikallinen lääkäri, John Rattaray, joka voittonsa ansiosta nimettiin klubin kapteeniksi.

Kilpailua varten julkaistaan ensimmäiset golfin säännöt, ns. Leithin säännöt. Säännöissä oli kolmetoista pykälää. sääntöjen allekirjoittaja oli tuleva voittaja John Rattaray.

1754
The Royal and Ancient Club at St. Andrews perustaa oman avoimen kilpailunsa ja julkaisee sille säännöt. Myös näissä säännöissä oli kolmetoista pykälää. Säännöt on johdettu Leithin säännöistä.

1754
R&A:sta tulee lajin sääntöjen keskeinen päättäjä, ei tosin ainoa.

1764
R&A lyhentää St Andrewsin Old Coursen golfkierroksen 18 reikään sen aikaisemmin oltua 22 reikää.

1766
Englannin ensimmäinen klubi perustetaan Blackheathissa, Kentissä.

n. 1770
Mailoja kantavaa poikaa ryhdytään kutsumaan caddieksi.

1786
Ensimmäinen klubi Amerikassa perustetaan South Carolinaan. Sen perustivat skotlantilaiset tupakkakauppiaat. Se ei kuitenkaan jää pysyväksi vaan peli kuolee kauppiaiden palatessa Skotlantiin.

1800
R&A päättää höyhenpallon mitat, 1,5 tuumaa halkaisijalta ja paino 26 30 pennyweightin välillä. Vähän pienempi siis kuin nykyinen pallo.

1817
Hugh Philp nimitetään St Andrewsin klubin mailantekijäksi. Philpiä pidetää kaikkien aikojen parhaana mailantekijänä, golfin Stradivariuksena.

n. 1820
Hikkoria ryhdytään tuomaan Amerikasta Skotlantiin ja käyttämään mailojen varsiin. Hikkorin parempi kestävyys syrjäytti aikaisemmin käytetyn saarnin, ei tosin kokonaan sillä saarnia ja monia muita puita käytettiin varsiin koko puuvarsiajan 1930-luvulle asti.

1833
Allan Robertsonista tulee lajin ensimmäinen 'ammattilainen'.

1834
Kuningas William IV antaa St.Andrewsin klubille oikeuden käyttää Royal and Ancient etuliitettä.

1843
Kuuluisa ottelu Allan Robertsonin ja Willie Dunnin välillä. Ottelu oli sovittu kahdenkymmenen kierroksen mittaiseksi ja sitä pelattiin kaksi kierrosta päivässä. Ottelu venyi viimeiselle päivälle ja Robertson voitti ollen kaksi peliä johdossa kun yksi peli oli jäljellä.

1848
Guttaperkkapallon voittokulku alkaa. Skotti Robert Paterson oli noin 1845 aloittanut kokeilut guttapallon kanssa ja 1848 mennessä kokeilut olivat tuottaneet tulosta. Guttapallon keksiminen mahdollisti pelin leviämisen myös tavallisen kansan pariin.

Allan Robertson ryhtyi käyttämään rautamailaa lähestymislyönteihin. Aikaisemmin rautamailoja käytettiin ainoastaan vaikeista paikoista, missä puumailaa ei haluttu käyttää, koska se saattoi särkyä. Rautamailojen kehittäminen alkaa toden teolla.

1851
Riitauduttuaan Allan Robertsonin kanssa Old Tom Morris muuttaa Prestwickiin kenttämestariksi. Young Tom syntyi samana vuonna.

1852
Hugh Philp palkkaa sukulaisensa Robert Forganin yritykseensä mailojen tekijäksi.

1856
Hugh Philp kuolee ja Robert Forgan ostaa firman.

1858
Allan Robertson tekee St.Andrewsin Old Coursen kenttäennätyksen 79. Lähteet eivät kerro, tehtiinkö ennätys höyhen- vai guttapallolla.

1860
Ensimmäinen Champinship kilpailu. Prestwick Golf Club järjestää ensimmäisen kilpailun, 36 reiän lyöntipelikilpailun. Kahdeksan osallistujaa, voittaja oli Willie Park Sr. Seuraavana vuonna kilpailuun sallitaan mukaan myös amatöörit ja kilpailusta tulee Open Championship. Tämän kilpailun voittaa Old Tom Morris kuten myös vuosina –62, -64 ja –67.

1863
Robert Forganista tulee Prince of Walesin, myöhemmin kuningas Edward VII:n hovihankkija.

1865
Old Tom Morris palaa Prestwickistä St. Andrewsiin kenttämestariksi ja proksi. Tässä tehtävässä hän viihtyykin lähes kuolemaansa asti vuonna 1908.

1868
Young Tom Morris voittaa ensimmäisen neljästä peräkkäisestä Open voitostaan.

1871
Guttapalloja ryhdyttiin valamaan muottiin mikä edelleen halvensi palloja ja mahdollisti pelin leviämisen.

1876
Maailman ensimmäinen golfmailalle myönnetty patentti. Patentin sai Thomas Johnston. Patentti koski mailan lavan tekemistä vulkaniitista. Keksintö ei ollut menestys, pikemminkin päinvastoin.

1888
Ensimmäinen amerikkalainen klubi perustetaan New Yorkissa. Klubin nimi on St.Andrews Club of Yonkers .

Henry Lamb keksii bulgerin, siis puumailan, joka muodoltaan on melko kaukana aikaisemmista long nose mailoista ja melko lähellä nykyistä puumailan lavan muotoa. Lisäksi aikaisempi lavan koveruus oli bulgerissa käännetty kuperaksi lyöntipinnaksi.

1889
Maailman ensimmäinen patentti rautamailalle, Willie Park Jr. patentoi koveralapaisen lofterin.

n. 1890
Ensimmäiset bramble-kuvioitu guttapallo. Tähän asti pallot olivat olleet line cut eli ristikkäisiä, pallon ympäri piirrettyjä viivoja.

Blade-mallinen metalliputteri otetaan käyttöön ja se syrjäyttää pikku hiljaa aikaisemman, long nose mallisen puuputterin.

1891
Ensimmäinen oikea golfkenttä USAssa perustetaan Long Islandille, lähellä New Yorkia. Kentän nimi on Shinnecock Hills ja sen osakkeita myydään 100$ hintaan.

Ensimmäinen patentti metallipuumailalle. Skotti Willian Currie saa patentin mailalle, jossa lapa on tehty messingistä (gun metal) ja täytetty guttaperkkalla niin, että lyöntipinta on guttaperkkaa.

Skotti Robert Anderson patentoi puumailojen socket head liitoksen. Kesti kuitenkin toistakymmentä vuotta ennen kuin se saavuttaa valta-aseman.

1894
John Henry Taylor voittaa ensimmäisen viidestä Open mestaruudestaan. Muut tulivat vuosina –95, -00, -09 ja –13.

1896
James Foulis voittaa ensimmäisen USGA Openin Shinnecock Hillsissa tuloksella 156, kilpailu käsitti 18 reikää ja pituus oli 4025 metriä.

Harry Vardon voittaa ensimmäisen ennätyksellisestä kuudesta Open mestaruudestaan. Muut tulivat vuosina –98, -99, -03, -11 ja –14.

1899
Colburn Haskell patentoi pallon jossa on kiinteä ydin, sen ympärille tiukkaan käärittynä kumilankaa ja päällystettynä guttaperkkakerroksella.

1900
Harry Vardon tekee kiertueen USAan. Matkan tarkoituksena on markkinoida Spaldingin uutta Vardon Flyer guttapalloa ja Vardon-puumailoja. Vardon pelaa kiertueella noin 80 ottelua ja voittaa niistä 70, mukaan lukien US Openin Chigago Golf Clubilla.

James Braid voittaa ensimmäisen viidestä Open voitostaan. Muut tulivat vuosina –05, -06, -08 ja –10.

John Gammeter patentoi Haskell-pallojen käärintäkoneen. Sen keksiminen mahdollisti tuon pallon voittokulun alkamisen. Muutamassa vuodessa Haskell-pallo syrjäytti guttapallot kokonaan.

Golf nimetään Olympialajiksi.

Persommonista tulee suosituin ja yleisin materiaali puumailojen lapoihin. Aikaisemmin käytettiin erilaisia hedelmäpuita, päärynäpuuta, omenapuuta yms.

1901
Australialainen amatööri Walter Travis voittaa US Amateur Championshipin käyttäen uutta Haskell-palloa.

1902
Raitamailojen lapoja alettiin kuvioida, aluksi pisteillä, sittemmin vaakasuorilla viivoilla ja muilla kuvioilla.

1903
Ensimmäinen bramble-kuvioitu Haskell-pallo

Amerikkalainen Arthur Knight patentoi Schenectady-putterin, putterin joka myöhemmin tuli aiheuttamaan paljon hämmennystä ja ristiriitoja. Niinpä se kiellettiin Britanniassa mutta pysyi sallittuna USA:ssa. Kiellon syyksi voisi kuvitella brittien mieliharmia siitä, että Walter Travis tuli ja voitti Amateur Openin ensimmäisenä ulkomaalaisena. Voittaessa hän käytti Schenectady-putteria ja britit väittivät hänen saaneen tästä etua.

1905
Taylorin patentti, nykyisen kaltainen dimple-kuviointi syntyy.

Balataa ryhdytään käyttämään pallojen pintakerroksena.

1910
Arthur Knight saa patentin golfmailan teräsvarrelle. Tämä keksintö ei päässyt tuotantoon asti.

R&A:n sääntökomitea kieltää mailat, joissa varsi tulee keskelle lapaa, ns. centersafted clubs. Päätös johtui erityisesti Schenectady-putterista mutta myös monista krokettimailan tyyppisistä puttereista ja muistakin mailoista.

1912
Ensimmäinen mesh-kuvioitu pallo.

Edvin Scott patentoi nelikulmaisen, onton teräsvarren ja ryhtyy myymään seuraavana vuonna suunnittelemaansa putteria, jossa tämä varsi on.

1913
Vardon, Taylor, Braid ja Ray kilpailevat Hoylakessa, Englannissa. Tarkoituksena on ratkaista, kumpi on parempi, gutty- vai Haskell-pallo. Pari, joka pelasi Haskellilla voitti selvästi ja guttapallojen kausi oli lopullisesti ohi.

Erittäin syvillä urilla varustetut ns. back spin-mailat keksittiin. Ben Sayersia pidetään idean isänä. Mailat saavuttivat suuren suosion muutamassa vuodessa.

1914
R&A ja USGA päättivät, että teräsvarret ovat sääntöjen vastaisia. Niitä ei kuitenkaan kielletty.

1916
Bobby Jones osallistuu ensimmäiseen US Amateur kilpailuun 14 ja puoli vuotiaana läpäisten karsinnat. Tästä alkoi loistava ura, joka huipentui aitoon Grand Slamiin vuonna 1930.

1920
Amerikkalainen hammaslääkäri William Lowell patentoi nykyisen kaltaisen tiitikun.

1921
R&A ja USGA standardoivat pallon mitat, halkaisija 1,62 tuumaa ja paino 1,62 unssia. Päätös ei kuitenkaan pitänyt vaan USGA irtosi päätöksestä. Yhteisiin sääntöihin palattiin 30 vuotta myöhemmin, pallojen osalta kuitenkin vasta 1988.

R&A kieltää syvät urat. USGA seuraa vuonna 1924.

1923
Bobby Jones voitti ensimmäisen US Open tittelinsä.

1924
USGA hyväksyy teräsvarret.

1926
Mailasetit otettiin käyttöön. Tähän asti mailat oli ostettu yksittäin.

1927
Ryder Cup pelataan ensimmäisen kerran. USA voitti Brittein saarten joukkueen reilusti.

1929
R&A hyväksyy teräsvarret sen jälkeen kun Prince of Wales käytti sellaisia pelatessaan St Andrewsin Old Coursella.

1930
Bobby Jones tekee kuuluisan Grand Slaminsa, voitot US Openissa, US Amateurissa, British Openissa ja British Amateurissa. Ja lopettaa golfuransa 28-vuotiaana, kaiken voittaneena amatöörinä. Jones käytti koko uransa ajan hickorivarsia, niin myös voittaessaan nämä neljä turnausta.

Kuperat lavat kielletään säännöissä.

1931
Billi Burke voittaa US Openin. Tämä oli ensimmäisen suurvoitto teräsvartisilla mailoilla.

1934
Ensimmäinen US Masters pelattiin Augustassa. Voittaja oli Horton Smith.

1935
Lawson Little voittaa US.Amateur Openin. Siitä tulee viimeinen major, joka voitetaan hikkorivartisilla mailoilla.

1938
USGA päättä mailojen maksimimääräksi kierroksen aikana 14. R&A tekee vastaavan päätöksen seuraavana vuonna.

 

© Suomen Golfhistoriallinen Seura